În prezent, din cauza costurilor mari şi a efectelor dăunătoare pe care combusti bilii fosili le au asupra mediului, se observă o creştere tot mai mare a cererii pentru tehnologii de generare de electricitate care uti lizează combusti bil nepoluant. Biogazul, produs din deşeuri solide agricole sau municipale şi folosit pentru a genera putere electrică şi energie termică cu ajutorul motoarelor staționare pe gaz, este una dintre cele mai ingenioase soluţii pentru această provocare. Deşi motoarele alimentate cu biogaz sunt similare din punct de vedere operațional cu cele convenţionale pe benzină sau motorină, acestea au necesitat ulei special din cauza temperaturii mari de operare și compoziţiei chimice mereu în schimbare a combusti bililor, care deseori pot conţine compuşi agresivi cum ar fi hidrogenul sulfurat. Totuşi, experţii MOL-LUB au oferit soluţia perfectă: au recomandat monitorizarea periodică a stării echipamentului în baza diagnozei uleiului şi folosirea unui ulei de motor special formulat pentru motoarele staționare cu biogaz. Uti lizatorii acestui ulei pentru motare stati onare pe biogaz obţin nu doar intervale mai mari de schimb a uleiului datorită mentenanţei periodice şi a folosirii unui ulei corespunzător, dar pot face și semnifi cati ve reduceri de costuri.
Un client al MOL-LUB, o fabrică producătoare de biogaz din Ungaria, asigură energia electrică şi termică pentru propriile hale industriale cu ajutorul motoarelor cu biogaz, şi de asemenea generează electricitate pentru sistemul naţional de furnizare a energiei electrice. Compania a fost pusă în faţa a două probleme serioase: uleiurile pentru motoarele cu gaze necesită teste diferite faţă de cele uzuale pentru uleiul de motor, din cauza condiţiilor speciale de operare, în ti mp ce trebuie acordată o atenţie deosebită vîscozităţii uleiului. Evaporarea crescută, ca rezultat al temperaturii înalte de operare, contribuie la creşterea vîscozităţii uleiului, alături de nitrare şi oxidare. Compuşii acizi sunt produşi ca rezultat al reacţiilor chimice care apar în uleiul de motor, din care cauza uleiul pentru motoare pe gaz trebuie să aibă şi o alcalinitate puternică de rezervă pentru neutralizarea acestor compuşi acizi, înafară de celelalte proprietăţi speciale. În anul 2011, compania apelat la specialişti i în tehnologia de lubrifi ere ai MOL-LUB Ltd. pentru sprijin în găsirea unor soluții ferme la aceste provocări. În baza sugesti ilor acestora, s-a introdus monitorizarea condiţiei echipamentului în baza diagnozei uleiului şi folosirea uleiului pentru motorul cu gaze MOL GMO MA 40, creat special pentru motoarele cu biogaz.
O serie de teste a dovedit că uleiul pentru motorul cu gaze MOL GMO MA 40 îndeplineşte cerinţele motoarelor cu biogaz în toate privinţele şi protejează perfect echipamentul. Folosirea acestuia a permis prelungirea intervalelor de schimb a uleiului cu 38-42%, pentru funcţionarea motoarelor cu biogaz ti p Deutz TBG 616 V16, Deutz TBG 620 V12K şi Deutz TBG 2020 V12, funcţie de unitate, care a avut ca rezultat reduceri semnifi cati ve de cost şi fi abilitate operaţională maximă.
Devlon Ltd.
Producţie de energie electrică
Motor pe biogaz
MOL GMO MA 40