Mediile prin care se transferă căldura folosite în sistemele de transfer termic sunt, de obicei, lubrifianți pe bază de ulei mineral adecvați pentru temperaturi până la 300-340°C. Din cauza temperaturii ridicate și a prezenței aerului, aceste uleiuri manifestă o degradare continuă, proprietățile lor se schimbă lent sau, uneori, într-o manieră bruscă. După o anumită perioadă de timp, astfel de modificări pot duce la probleme de funcționare. În noul sistem de curățare a gazelor naturale, operat de Rikopet Ltd., la scurt timp după prima umplere, au fost observate probleme de funcționare. Testele de diagnosticare a uleiului au demonstrat degradarea fluidului de transfer de căldură. Compania și experții MOL-LUB au colaborat pentru a găsi cauzele care stau la baza acestor probleme. Ca urmare a implementării măsurilor propuse, sistemul a funcționat fără nicio defecțiune ani de zile.
“În cadrul sesiunii de consultare tehnică la care au participat experți în tehnologia aplicațiilor de la MOL-LUB, s-a descoperit cauza principală a problemelor noastre de funcționare, și anume configurarea inadecvată a sistemului. Utilizând soluția dezvoltată în comun, sistemul nostru a funcționat fără nicio defecțiune timp de cinci ani.”
Dr. Dániel Magyari, director tehnic
Degradarea naturală și lentă a fluidelor de transfer de căldură poate avea loc mult mai rapid, într-un singur salt, în cazul unor probleme de funcționare. Dincolo de calitate, durata de viață a lichidelor de transfer de căldură depinde în mare măsură de sistemul de transfer. Un sistem slab proiectat și întreținut necorespunzător distruge rapid chiar și cel mai calitativ ulei, reducându-i considerabil durata de viață.
La noul sistem de curățare a gazelor naturale, operat de Rikopet Ltd. – companie specializată în activitatea sectorului de gaze naturale și consultanță energetică – la scurt timp după punerea în funcțiune, au fost observate probleme de funcționare. Concret, testele de laborator au demonstrat degradarea lubrifiantului. Experții celor două companii au colaborat pentru a descoperi cauza duratei scurte de viață a lubrifiantului și a problemelor de funcționare asociate.
Examinarea sistemului a scos la iveală câteva probleme de proiectare. Cazanul era amplasat la o distanță mare de sistem. Conductele de conectare fiind plasate sub pământ, după schimbarea uleiului, uleiul rămas în sistem făcea ca cel proaspăt să circule cu proprietăți uzate. Procesul de îmbătrânire a uleiului era, de asemenea, accelerat deoarece imediat după punerea în funcțiune – din cauza defectării unui schimbător de căldură – condensul cu punct de fierbere scăzut se inflitrează în sistemul de încălzire, amestecându-se cu noul plin. Al treilea eveniment critic: uleiul fierbinte trecea prin rezervorul de expansiune, aflându-se în contact permanent cu aerul. În consecință, procesele de oxidare erau foarte accelerate, contribuind la degradarea rapidă a uleiului.
Odată descoperite defectele de mai sus, fabrica a mutat boilerul, a scos conductele de sub pământ, a refăcut rezervorul de expansiune și, după curățarea sistemului, l-a umplut cu ulei curat. Pe parcursul celor 5 ani care au trecut de atunci, mostrele trimise anual la laboratorul LubCheck de la MOL-LUB au confirmat condițiile corespunzătoare ale uleiului și ale sistemului – datorită cooperării strânse dintre operator și producătorul de lubrifianți.
Rikopet Ltd., Csikvánd
Producția și transmisia de gaze naturale
Sistem de transfer de căldură